Bewegend leren met Kurken!

Kurken is natuurlijk een fantastisch automatiseringsspel, maar wist je dat je met ditzelfde principe ook hele leuke bewegend leren variaties kunt spelen?

Zie hieronder een spelbeschrijving van Bewegend leren met Kurken:

Wist je dat de auteur van de Kurken-handleidingen zowel rekenspecialist als beweegexpert is? En dat hij zelf ook nog leerkracht is en dus ook vanuit het werkveld eigen ervaring opdoet met deze materialen? De Kurken-kaartjes die ingezet kunnen worden binnen het standaard spelverloop van Kurken, gebruikt hij zelf ook vaak als Mix en Ruil activiteit. Mix en Ruil? Hoe werkte dat ook alweer? Nou, zo:

‘Alle kinderen krijgen een Kurken-kaartje. Ze lopen rond. Iedereen die ze tegenkomen, tikken ze aan. Ze rekenen elkaars Kurkenkaartje uit en vertellen elkaar hoe ze dit gedaan hebben. Daarna ruilen ze van kaartje en lopen ze met een nieuw kaartje weer verder.’

Leuke variatie hierop? Doe eens een stopdans! Dit werkt op dezelfde manier als de Mix en Ruil, maar nu dansen / lopen de kinderen in het rond totdat de muziek stopt. Wanneer de muziek stopt, draaien de kinderen zich direct naar het maatje die het dichtste bij staat. Ook nu weer rekenen ze elkaars som uit en hoe ze eraan komen. Vervolgens ruilen ze van kaartje. Start te muziek weer? Dan dansen / lopen ze verder, tot de volgende stop.

Let wel op, te lang dansen gaat ten koste van de effectieve rekentijd. Maar als de kinderen al veel gezeten hebben, dan kunnen de dansperiodes wel weer even voor een extra activering van de hersenactiviteit, de doorbloeding en een stimulans voor de concentratie en het welbevinden zorgen. Meer weten hoe dit zit? Neem dan eens contact op.

Meer bewegend leren?

Enthousiast over bovenstaande activiteiten? En meer inspiratie opdoen over bewegend rekenen in het algemeen? Kijk dan is naar de bundel: Bewegend en spelend rekenen‘. Klik hier voor meer informatie.

Workshops

Meer weten over het automatiseerproces? Een uitleg over Kurken? Een aanbod over bewegend en spelend rekenonderwijs? Alles is mogelijk. Mail gerust je vraag door naar info@cardanogames.com en we zullen kijken wat wij voor jullie kunnen betekenen.

Geef een reactie